Thursday, May 19, 2011

Näitus avatud, kleit valmis!

English text soon, not today...

 Käsitööga Tööle2 Pärnu õppegrupi lõpunäituselt, tootearenduse ja protsessi lõputööd ja kavandid.

Nagu pealkiri ütleb, on eesmärk saavutatud. Kõik see, millega ma viimased 20 päeva olen teid pisut pinges hoidnud ja ennast palju pinges hoidnud, on leidnud väljundi. Näitus on avatud ja kleit sai kenasti õigeks ajaks valmis. Edasi pisut lähemalt...

Selline oli mu kleidi algne kavand. Nagu tavaliselt, tulevad muudatused töö käigus ja nii muutus rinnaosa motiiv kohe, kui ma ei suutnud leida head lõiget. Ma nimelt ei unistanudki sellest, et ka lõike täielikult ise konstrueerin, vanad head Burdad aitasid hädast välja. Nagu paaril viimasel päeval selgus, oleks ma pidanud juba alguses mõtlema sellele, et ma pole maailma parim õmbleja ja kangapoodidest ei leia seda mida vaja siis kui vaja, aga see on protsessi nö kehvem pool. Alustuseks räägiks ikka paremast poolest.

Kleit on kootud kasutades eri ajastutest pärit Haapsalu sallides kasutatud mustreid. Allservas on Linda Elgase rätiraamatust pärit poort, millist ma olen juba varemalt kasutanud ja mida ma väga armastan. Tegemist siis kaheksakandade motiiviga, mis oma  "taktimõõduga" on nii super. Vähemalt minuarvates.Arvatavasti koon ma seda ikka veel.

Seelikupaanid said laiemad ja konkreetsemad kui algsel kavandil, piki seelikut jooksvat pitsikirja vähem ja neile panin allossa mustrimotiivi  Pitsiliste Koekirjade raamatust, tegemist samuti rätipoordiga. Kogu kleiti ja neid nimetatud mustreid aga hoiab koos, lisaks ühendab ja eraldab lillemotiiv Olga Jasnovidovalt. Täiesti uus ja verivärske muster, mida mul on au olnud kududa esimesena.

Sellel pildil on näha natukene minu nö proovilappi st salli, millel Olga muster sisse kootud. Mustri nimi Daisies in diagonal ning leiate selle meie pitsiblogist www.newlace.blogspot.com. Proovilapp tuli kududa just nii suur, et näha, kas ja kuidas kudumiskäekiri selle mustriga muutuda võib, et mitte pärast valmis kleiti venitama asudes üllatuste osaliseks saada. Selles lillemotiivis tuleb õie keskel kududa kokku seitse silmust, samas neist seitse välja kududes. Sellise võttega muutub silmuste arv sentimeetril ikka oluliselt palju võrreldes tavalise koega. Suure proovilapi kudumine seega oli õigustatud ja nagu näha, niisama ta seisma ei jäänud. Sall on ilusti täienduseks kleidile, mis muidu on õlgu paljaks jättev ja mille rõhk sai pandud just allosale.

Nii, numbreid nüüd ka. Mulle kudumise juures alati meeldib puistata sellised üllatavana tunudvaid numbeid, mis töö käigus märkamatult tekkivad.
*Ma kudusin kleiti ümmarguselt 65 tundi, millest 40 kulus allosa mustrile.
*Vardad 2,75, lõng peenvillane 2/28
*Kleidis on 2284 nuppu (varem arvestasin natuke valesti ja teadsin, et natuke alla 2500. Praegu lugesin mustrikorduste pealt ja lõikelt arvutatuna täpselt. Vabandan eksitamast...).
*Õmblesin kleiti enam kui 12 tundi, iga kootud detaili kinnitasin käsitsi kas aluskleidile või omavahel.
*Kangast otsides kõndisin Tallinnas maha pikki kilomeetried ning viskoosisegune kangas, vooder ja tarvikud maksid 66EURi (1032 krooni vanas vääringus).
*Ja mis kõige olulisem- ma sain selle kõigega hakkama vähem, kui 20 päeva jooksul! Muu elu sai ka elatud, lapsed kantseldatud, äriplaangi lõpuni kirjutatud ja paar päeva niisama oldud.

Kui kleit oli valmis kootud, järgnes tegelikult protsessi raskem osa. Leida tuli sobiv ja luksuslik kangas ning kleit kokku panna ja valmis õmmelda. Pärast viimast jõudsin ma järeldusele, et olen ikka oluliselt osavam varrastega ja tulevased kleidid peaks õmblema rätsep või õmbleja :-) Kanga otsimisel oli kriteeriumiks see, et ei mingit polüestrit, vaja on luksuslikku ja ihusõbralikku materjali- kas siid puuvillaga, toorsiid või midagi viskoosist/viskoosiga. Suurtest kangapoodidest nagu Kangadžungel ja Abakhan lahkusin ma tühjade kätega (neil lihtsalt ei ole sellised häid materjale, uskumatu, eksole!), TrendTekstiilis ei olnud kas õiget värvi või ei hakanud rahakott mu soovidele ja lõppeks leidsin kanga väikesest kauplusest Solveig Tekstiilid, kus oli rõõmus ja sõbralik müüja, täpne vastand suurte poodide teenindajatele. Kui te nüüd pilti vaatate, siis on näha nii armas vanaroosa, kui ka sissekootud kuldselt helendav  toon.

Kõiki meie grupi näitusepilte näete minu Flickri albumist. Aga alati on oma silm kuningas ning elus asi ikka elus asi. Näitus on avatud homme õhtuni ja mina ise kohal homme kahest viieni, väikeste vaheaegadega. Tulge külla!

Oli tore suur töö. Meelest on juba läinud kaks kaheteist-tunnist kudumispäeva, kus nii käed kui silmad said proovile pandud. Ma arvan, et see ei ole mu viimane kleit. Tuleb julgeda unistada ja oma unistusi ellu viia! Ja end proovile panna ;-)))


49 comments:

KK said...

Imeline!!!

Arella said...

Imetlusväärne kleit! Õnnitlused kursuse eduka lõpetamise puhul!

Annamari said...

This one is so very beautiful, one can rarely see... I am speechless.

Kai:) said...

Imeilus töö,siirad õnnitlused Sulle!

Katrin said...

Imeilus kleit! Õnnitlused :)

lehmlendab said...

Rees, see on suurepärane töö! Väga tubli. Loodan väga seda kunagi ka elus modelli seljas näha. Urri

Helen -Sunray said...

Lihtsalt fantastiline. Aga teisest küljest - vaadates sinu töid ja tegemisi - midagi vähemat ei saagi sinult oodata.

Rees said...

Aitäh sõbrad!
Ja tänan ka pöidlahoidjaid, kes toetasid!

timps said...

Vapustav! Imetabane!

Pille said...

Võimas!

Anonymous said...

Suurepärane töö !!!

X by Leina Neima said...

Meeletu-meeletu... Müts, sall, sokid - kõik maha selle suure ja võimsa töö ees ;=)

Malle said...

Vapustavalt ilus!

Muhv said...

Ma tean kahte hullu ja üks oled Sina :D Käsitööhullu siis, kes jõuavad/jaksavad üle mõistuse palju! Müts maha nagu öeldakse! Selle ilu, sinu võimete ja ka inspireerimise eest - ei ma ei püüdlegi samade saavutusteni, aga innustab ikka end ka kokku võtma küll.

Olga said...

Minu suured õnnitlused selle ime ilusa töö lõpetamise puhul!!! Aplaus seistes!!!

Krentu said...

Nii ilus! Ja 12 tundi jutti kududa - see on ikka inimvõimete piir juba....
Väga tubli oled ja tuult tiibadesse vabakutselisena!!!

Polkovnik (Kadri) said...

Minu poolt kestvad ovatsioonid!

Kuukala said...

No ma ei tea... sellise asja kohta ei oskagi kohe midagi tarka öelda... Vähemalt mitte midagi targemat kui juba öeldud on. Ma pean natuke seda asja seedima, nö. Siis võibolla oskan oma emotsioonid kuidagi ära kirjeldada. Sellise suure töö, hullu pingutuse ja heas mõttes kadedakstegevalt kauni tulemuse saavutamine nõuab kindlasti midagi enamat kui.. ma ei teagi mis. Igatahes oled sa nüüd ära teeninud natuke puhkust ja paar maiuspala omal valikul ;)
Kõike paremat!
eidzu

Taive said...

Võrratu-võrratu-võrratu!
Ja mina olen sõnatu!
Kuidas seda ilu venitatakse, kui pesta vaja?

Kati said...

Lihtsalt võrratu!
Kati e. nonn

Anonymous said...

Siin pole muud,kui õhata Mikk Mikiveri häälega- IMELINE!

Rees said...

Aitäh! Mul on hea meel, et meeldib! Juhatage aga kõik rikkad kliendid minu juurde :-)))

Unknown said...

Palju õnne!
Mul on tunne, et kui ma ükskord oma patuse kooselu pidulikult ametlikuks vormistan, tahan ma sinult pulmakleiti saada! Vähemalt ideeliselt kõlab see väga hästi.
Tahtsin ka öelda, et kleit näeb välja kordades kaunim kui mu fantaasia kavandi põhjal arvata oskas (ja isegi see kujutlus oli imeilus). Eriti meeldib mulle rinnaosa, just see, et ta pole sirge ja tavaline, vaid kohandub rinnaga. Muinasjutuliselt kaunis ja imeline!

mimikri said...

Superilus, lihtsalt vapustav kleit!

Anonymous said...

Väga kena kleit. Alumine äär on meistriteos. Kõik mustrid sobivad omavahel kokku ja moodustavad terviku. Tahaks näha lähemalt! Väga super!

NIPI said...

oo jaaa, see on lihtsalt võrratu!!!

Helen said...

Palju õnne eduka lõpetamise puhul! Ja su lõputöö on täiesti imeline, imetlusväärne, imekspandav, imeilus ja kõik muud ime-sõnad, mis keeles olemas on!

Anonymous said...

Super!
Elasin Su pingutustele täiega kaasa!Sa pole ainult äge kuduja,ka Sinu blogi on mõnus lugeda.Idee Sulle edaspidiseks - anna välja raamat kudumisest nagu seda teevad superkokad, siis võib saada bestselleriks superkuduja raamat.

nordwolke said...

Ein Bild sagt mehr als 1000 Worte!

Love, love, love, love it!

FadenStille said...

What a dream, so beautyful, never seen so much beauty in knitting.....
Anett

Meeli said...

Super! Juba kavand oli imeilus, aga valmiskleit on veel keanm.
Kõige rohkem kahetsen, et ei saa näitusele tulla (titt haige), tahaks su kleiti väga näppudega katsuda ja võrratut meistrit elusast peast näha. Ehk mõni teine kord.

merlin said...

HULL!:)
Täitsa ,meeletu nii ilus kleit.

Aet said...

Imeilus! :)

airiangoorad said...

Kleit- pigem kunstiteos!Väga, väga lahe idee ja teostus!
Jaksu sulle edaspidiseks!

Kristi said...

Tõeliselt kaunis ja suursugune kleit! Supper!:)

Rees said...

Aitäh ja danke ja thank you!
:-)))

Täna kuulsin näituse mahavõtmisel jah, et oli neid, kes ei uskunud, et kleit käsitsi kootud. Nii armas, et suudan inimesi segadusse ajada. Nagu näete, käsitsitehtud asi on ikka see kõikse parem ja masinaga ei saa nuppe kohe kuidagi kududa :-)

Tänan veelkord soojade sõnade eest!

Laura said...

Ohhoooooo! Selline ilu ja peen näputöö võtab ikka sõnatuks küll :)

Anonymous said...

Tegelikult ma ainult ohkan, sest ei ole selliseid sõnu olemas, mis küllaldaselt hästi suudaks iseloomustada seda mõtet ja tunnet, mida tunnen ja mõtlen !
Sant.

Monika said...

Minu õnnesoovid! Kleidi kiitmiseks ei jätkugi sõnu, nii ilus ja eriline!

Heli said...

Vaatasin teie grupi näitusepilte, nii palju toredaid töid.
Sinu kleit on imekaunis! Kas on juba ka omanik olemas?
Õnne ja edu edaspidiseks!

Mari-Liis said...

Imeline!

Helena (Jenniplika) said...

Mina käisin reedel kohal :) Kleit troonis keset ruumi mannekeenil ja püüdis KOHE pilku. Käisin ja tiirlesin ümber tema, siis vaatasin teisi töid. Uurisin kõigi portfooliolid ja vaatasin jälle kleiti. Tunnistan, et katsusin käega ka (ausõna, puhtad olid). Ma lihtsalt pidin saama katsuda! Väga ühtlane kude ja nagu varrukast puistatud nuppe allosas...Ilus-väga-väga-ilus! Väga tahaks seda kellegi seljas näha! Lootsin ka Sind kohata, aga paraku olid kuskil linnapeal. Kahju, aga eks järgmine kord :o)

Rees said...

Aitäh kõigile taas heade sõnade eest!

Reedel me tegime pinginaabriga mingil kellaajal väikese söögivahetunni ja käisime tõesti kolamas.

Aga tervitused kõigile, keda kohtasin ning ka neile, keda ei õnnestunud kohata. Nii armas mõelda, et just kleit teie tähelepanu köitis.

vabaoru said...

Sõnu pole kohe nii kauni kleidi kohta - võrratult ilus!!!

Anonymous said...

Lihtsalt imekena - selle allääre langevus...oehh... No ja see sall ka veel niimuuseas sinnajuurde...oehh...

Olen Ülle.... said...

Ohsajumal :) Midagi nii ilusat oma näpukeste vahel valmis kududa. Jäi mul see kahe silma vahele pika nädalavahetuse tõttu. Imeline ja millise aja jooksul kootud. Vaatan ja imestan - imestan ja vaatan. Suur ja sügav kummardus minu poolt sulle - tõeline meister oled.

Jaanika said...

Tohutu suur respect sellise imelise töö ja saavutuse üle! Uskumatult võimas ja kaunis kleit.

Rees said...

Veelkord tänan kõiki, kes hea sõna laususid!
:-)

nixi nikerdused said...

Tõsiselt kaunis kleit:)

Related Posts with Thumbnails