Friday, September 30, 2011

Sallimuuseum peab sünnipäeva ja läheb talvituma

Kes saab, kasutage võimalust ja sõitke 01.10 Haapsallu.
Sallide raamimine ei ole küll tuumateadus, aga kindlasti leiab, mida kõrvataha panna :-)

Kui keegi juhtumisi plaanib minna läbi Märjamaa sõites, siis pakun end reisikaaslaseks. Palun kirjuta mulle, tasuks väike (kudujainimese) meeleheapakett või sõidukulude jagamine, sinu soovi järgi.

 

Monday, September 26, 2011

Ööpäeva 25 tundi...


Ma tõesti vahel mõtlen ööpäeva 25ndast tunnist. Kas ta siis ikkagi on olemas, see müstiline viimane võimalus või tundub see lihtsalt stressis inimesele nii, et teinekord ta ON olemas?

Palgatööst loobudes ja käsitööle pühendudes ei osanud uneski ette aimata, et mitte tekkivate või puudolevate rahasummade üle ei pea ma muretsema, vaid koduse inimese elu elades kurdan üha enam ajapuuduse üle. Kes kunagi kodus töötanud, see ehk teab, millest räägin.

Viie kuu jooksul ei ole ma ikka veel päris täpselt õppinud kinni pidama oma kalendrisse joonistatud graafikutest ja tumeda ning veel tumedamaga märgitud tähtaegadest. Aeg-ajalt haarab mind paanika, sest näiteks liiga lähedal tunduvad olevat jõulud, järgmine plaanitud õpituba või mõne salli valmimise tähtaeg.  Tegelikult pole ühtegi tähtaega veel lõhki lasknud, aga korra olen sellele lähedal olnud küll. Ja mõned pehmemad lubadused olen taas ja taas edasi lükanud...

Huvitav, kas ma peaksin endale ostma seinale tahvli, kuhu kirjutada üles ka pisiasjad, mis päeva plaanitud, et ikka kindlasti tehtud saaks? Kas ma peaksin tööaega millimeetripealt mõõtma ja seda ette arvestama, kaasa arvatud arvutis istumise aeg? Aga kuidas sel juhul ette näha näiteks pisipoja haigestumist, meeletut tungi koristada või lugeda... Poleks arvanud, et hää nõu on kallis, aga kuidas teie end organiseerite?

Saturday, September 24, 2011

Puhkus läbi, täidan Etsy poodi

Pilt annab teada, millega tegelen. Eesmärk on vähemalt sada värsket asja poes ja uskuge, mu varudest leiab enamatki. Kui avastad midagi huvipakkuvat,  küsi meililt sõbrahinda. Sügise alguse puhul on see on ikka palju soodsam...
Vabandust, ei mõista pilti aktiivseks lingisuunajaks muuta... Aga anna andeks ja klõpsa pildi allkirjal :-)

Summer vacation has ended and it´s time now to refresh my Etsy-shop. My target is 100 fresh items in my shop all the time. Believe me, I have this kind of amount in my boxes. 
If you like something to buy, ask a discount liina.rees@gmail.com



http://www.etsy.com/shop/ByRees

Monday, September 19, 2011

Headest uudistest räägi ruttu!

Eks ta tõsi ole, et häid uudiseid tuleb ruttu rääkida. Kuulake siis!

Esiteks- ma tean, et Ahtil Sujuri OÜst on valmis ports salliraame. Mine linki mööda FBsse ja pildialbumi keskosast näed neid- kasutusala nii ristküliku kui ka kolmnurgakujuliselt. Kui tahad endale ka, võta kohe ühendust sujur@sujur.ee , sest kuniks häid asju ikka on...

Teiseks- nüüd on kokku lepitud töötubade toimumised Pärnus. Läheb aega enam kui kuu, aga küll ma siis uuesti seda kui head uudist räägin, et koos minuga saab teha plastpudelitest lilli, kangajääkidest õisi/prosse ning mu "kole-ehete" sarnaseid tugevaid paberist käevõrusid. Ikka ühekaupa, igale tegevusele oma laupäev plaanis. Kes kohe kindlasti maha magada ei taha, siis saatke mulle meil, panen teile õigel ajal meeldetuletuse teele või poetage soov siia kommentaariumisse.

Ja kolmandaks- Tartus Tuleloo kirjutab, kuidas sealmaal saab end harida autoriõiguste vallas. Korralikult ja põhjalikult. Tähelepanu registreerumise viimasele kuupäevale! See kohevarsti käes.

Sunday, September 11, 2011

Haapsalu sallid Silvia ja Küünlaleek ning näpikumõtted...

Eelmisel nädalal kudusin ja lõpetasin salle. Kaks neist said pildile. Sel nädalal tegelen disaini ja tootearendusega. Maakeeli- mõtlen ning proovin, kas ja kuidas oleks parim kududa pitsilisi näpikuid. Sõna näpikud tähendab siis näppudeta e sõrmedeta sõrmikuid :-))

Põhiküsimus- kas neid kantakse? Kas neid tahetakse? Ja kui edev peaks üks näpikupaar olema, et inimesel tekiks tahtmine tema eest mingi ühik raha mulle anda ja kindad kätte tõmmata?
Ideed on teretulnud...


Saturday, September 3, 2011

Haapsalu rätt Saarakirja blogis

Väga armas, kirjastuse blogis nüüd ka eestikeelne reklaam olemas.

-: Ootamine on põnev!:

Ootused ON kõrged. Ma tunnen, kuidas ärevus vaikselt hinge poeb ja ootaks justnagu lapsepõlves jõuluvana. Kujutlen juba end seda roosat raamatut naudisklemas.

Seda enam, et kevadel ühes käsitööfoorumis kui juttu tuli sellest, kas Haapsalu mail ka kolmnurkseid rätte kootud, julgesin iitsatada, et on küll. Isegi omad reeglid olla välja kujunenud...  Mispeale sain kommentaariks ühelt muidu targalt ja armsalt kudujalt et mida hekki, need pole ju haapsalu sallid, ärme rohkem sellest räägi!  :-)) Eks vaatab siis, palju neist raamatus tutvustatud saab.

Friday, September 2, 2011

Pruutkleit Haapsalu salli mustritega

Umbes poole aasta eest otsis mind üles Margit  kindla sooviga, et kooksin talle suveks pulmakleidi. See ülesanne oli väga suur austusavaldus mulle kui kudujale, nii ma tundsin. Ja samas olin ka rõõmus :-)

Olgu tänane jutt pigem tehniline, ilupildid pulmast ja kaunist pruudist jõuavad ehk mõne aja pärast. Fotol on kleit esitatud ka ilma aluskleidita, just mustal taustal, et muster jms tuleks paremini esile. Kleidi omanik on pildil olevast mannekeenist ka paari suurusnumbri võrra saledam- seega pange töntsakus üldmuljes suunaga alt üles pildistamise ja ülesöönud mannekeeni arvele.

Haapsalu salli mustritega pruudikleit Margitile
Selle kleidi mustrite kokkupanemine oli põnev. Pakkusin välja lehemustrid ja lisaks veel muud ning minu rõõmuks see pruudile sobis. Eesmärk oli luua kleit, mis oleks pigem lihtne, kui ülepakutult pidulik ja pigem tagasihoidlik oma lõikelt,  et seda saaks erinevate aluskleitidega kanda ka edaspidi piduliku rõivana.

Lehemuster, mis jookseb piki kleiti, on mulle alati meeldinud. Vaatasin just ühest oma vanast mustrikaustikust järele, et esimest korda oli see mulle silma jäänud aastal 1994. Need olid ajad, kui ma käisin tihti Rahvusraamatukogus põnevaid mustreid otsimas. Tollal ei olnud nii rohkelt käsitööraamatuid müügil ja ega ma vaese tudengina poleks saanud ostagi :-)

Sellest ajast on mu ruudulises märkmikus ühest saksakeelsest raamatust (?)  mahakirjutatud muster, juures harilikuga kribatud pilt. Ma mäletan väga hästi, kuidas see muster mulle tol ajal meeldis ja mõjus, polnud ma seda varem kusagil kohanud. Võtsin siis vaevaks ja kirjutasin maha sõnasümbolitega kogu töökirjelduse, skeemi polnud antud. Ikka nii, et "5 M re; 3 M re zustr.; 5 M re; 1 Umshl." ja plaanisin seda kasutada kinnaste kudumisel, kuna mustrikordus oli piisavalt väheste silmustega. Kahjuks ei kirjutanud ma täpselt välja aga allikat, mida kasutasin. Nii on märkmiku serval vaid Roosilehemuster, 1957, Wien, Rieger.

Sama muster on olnud armastatud tundub, et maailma kõigi kudujate poolt. Haapsalu salli raamatus on tal nimeks väike pajulehekiri, muudes raamatutes olen kohanud  seda veelgi roosilehemustri nime all. Kõige suurem oli aga minu üllatus, kui Jaapanlaste pitsiraamatust mulle sama lehemuster vastu vaatas. Isegi mitmes variatsioonis.

Lisaks piki kleiti kulgevatele lehtedele kasutasin rombe ja Haapsalu salli äärepitsi kleidi allservas. Naistele kudumiskursustel rääkisin kleidi sünnilugu- et joonistasin pruunist paberist elusuuruse lõike, kuhu peale märkisin kogu töö käigu. Hea näide oli see just proovilappide juttu ilmestama. Põhimõttelsielt rida realt oli mul teada, kuidas kududa. See aga ei päästnud mind  ikkagi korra harutamisest (urrr, ei salli...). Nojah, oli vajalik, sest kleiti proovides selgus, et pihaosa olnuks muidu liiga lühike. Kuna ma tõesti tahtsin, et kõik oleks perfekto, siis kleidi keskosa sai kootud lausa kahel korral, kuna kahandused olid lehemustrite vahel jagatud ühtlasena ja tagasi võtta tuli ikka omajagu.

Kursuslastele oli mul kaasas ka proovilapp, millest kõik alguse sai. Proovilapi pealt oli hea näidata, et erineva mustriga moodustab sama silmuste arv erineva laiuse pitskoes.

Kasutasin peenvillast loodusvalget lõnga mõõdus 2/28 ja vardaid 2,75mm. Kleit on kootud ringselt, alustades allservast. Mõned nupud, jah just mõned, on sellesse kleiti ka sattunud. Kudumine võttis ümmarguselt öeldes kaks nädalat.

Augusti ilmadega on nii, et kunagi ei tea, mida tegelikult oodata on. Nii sai pruut kleidi peale ka jakikese. Jakikesega ma olin pisut jännis, sest ei tahtnud seda teha nö tavaliste varrukatena, mida peale visata, vaid ikka korrektse õlajoone ja hõlmadega riidetükina. Et jakil pihaosa polnud ollagi, siis ei jäänud ma lõpuni rahule kaenlaalustega, aga aega midagi muuta või veel uut jakikest kududa ei olnud. Kuna Margit ütles, et enesetunne jakki kandes on OK, siis leppisime sellega. Siit minu järjekordne õppetund- ära jäta asju 25ndale tunnile! Nüüd lähevad mu põsed piinlikkusest punaseks, sest ma tean juba ette, et seda tarkust nendin ma alati tagantjärele ja edasi läheb ikka... nagu läheb :-)

Mul oli hea meel seda kleiti kududa. Oskasin vältida neid vigu, mida oma esimest kleiti tehes ei osanud ette näha. Ja võib arvata, et see ei jää minu viimaseks kootud pitskleidiks :-)

Thursday, September 1, 2011

Haapsalu rätt- raamat tulekul

Kui eilne post edastas minu hämmingunoote infopuuduse kohta, siis tänane jätkab kahjuks.

Kuulukse, et sügisel uus raamat tulekul. Autorid on samad, kes tegid imekauni ja põhjaliku  Haapsalu salli raamatu, siis ootused on ka sedavõrra kõrgemad. Jutud olid liikvel juba mõnda aega...

Otsin mina infot. No ei leia Eesti lehtedelt. Isegi kirjastuse lehelt ei suutnud leida.
Küll aga jääb silma ühes foorumis eelreklaam pildina, mis ülal ja leidub ka inglisekeelne tutvustus ühes netipoes.

Jõuaks see juba rutem letile, ma niiväga ootan :-)
Related Posts with Thumbnails