Thursday, January 10, 2013

FIE vs OÜ käsitöölisena? Reesi näide.

Paar nädalat taas läinud, ei suutnud lubadusest igal nädalal kirjutada kinni pidada. Pühad ja tervisemured ja muu... ehk on andestatav.

Täna vaagiks natuke vormi, millesse end peab suruma, kui oled otsustanud käsitööga raha teenima hakata. Tõenäoliselt ei jää sul mingil hetkel muud üle, kui pead end registreerima mingi ettevõtlusvormina, lisaks pealkirjas olevatele on muidugi võimalik veel MTÜna toimetada või UÜ või TÜ luua. Võid küll mõelda, et milleks, aga mingil hetkel on ettevõtmise tegemine ametlikuks siiski vajalik. Kasvõi kusagile komisjonimüüki omi asju pakkudes võib see hädavajalikuks osutuda või mõnes projektis osaledes. Mina näiteks kartsin niisama toimetamist, sest esiteks see ei ole eetiline ja seaduslik, teiseks- ilmas on nii palju õelaid hingi, kes kasvõi naljapärast võivad pahandused kaasa tuua ja see on asi, mida mul kindlasti vaja pole. Nii ma mõtlesin kui end FIEna arvele võtsin. Kui kaupa internetis pakud, siis ei suuda Maksuametile kuidagi kuuli pähe rääkida, et kõik need kolmsada paari kõrvarõngaid netilehel on mu isiklik vallasvara ja müün neid lihtsalt ajaviiteks, mitte tulu saamiseks :-P Ja kuulutuse peale pöördujatele koon tasu võtmata. Ha-ha, eksole. Aga kes viimasena naerab, see naerab paremini ja kindel on see, et MA naerab alati viimasena :-)

Üks kindel asi, vali milline ettevõtlusvorm tahes- esimese asjana tutvu seadustega ja loe läbi Äriseadustik! Kui sul on juba mingidki teadmised, siis saad otsustusi vastu võtta ja edasi minna. Mina väga põhjalikult otsisin infot ka EASi alustava ettevõtja lehelt, LoovEesti ettevõtlusega startimise lehelt ja Raamatupidamis/makusportaali ja foorumit loen siiani iganädalaselt. Maksuameti leht, see on ka vajalik! Mainori kooli paar aastat tuli ka igati kasuks, mõnda konspekti on pilku visata tulnud ikka korduvalt.

FIEnduse ja OÜ vahel on mõned põhimõttelised erinevused ja pärast palgatöölt äratulemist ma kaalusin, kas minna ehk üle OÜ vormile. Otsustasin seda siiski mitte teha, aga sellest hiljem. Ma ei hakka kõiki erinevusi FIEnduse ja OÜnduse vahel kirjeldama, seda loeb iga huviline ise kas seadustest või pakutud lehtedelt välja. Räägin neist, mis mind mõtlema panid hoopis.

Mis siis erinevat on? FIEna on osa asju lihtsamad, ütleme nii. Kindlasti erineb maksuarvestus ja raamatupidamine, see üks ja põhiline teema. FIE saab raamatupidamist teha lihtsalt, kassapõhiselt, OÜl peab olema tekkepõhine raamatupidamine ja ma arvasin, et milleks maksta raamatupidajale, kassapõhisega saab igaüks hakkama. Mõne asja puhul olen küsinud nõu ka Maksuametist, aga muidu olen exceli abil toime tulnud. Arvete koostamine tuleb endale ka enne alustamist selgeks teha, sest arve on raamatupidamise algdokument ja ilma nendeta ei saa :-) Käibemaksukohuslaseks ma ei pürgi ja kuniks käibe summa seda ei nõua, ka sellele ei mõtle. Hoian asjad nii lihtsad kui võimalik. Ma olen viimaste aastate jooksul läbinud kaks raamatupidamiskoolitust, aga ma ei ole nõus ise endale tekkepõhist raamatupidamist ja bilanssi tegema, andmebaasidega töötama. Miks? Esiteks- ei viitsi, ei armasta numbreid nii väga, ausõna, kardan ka ja teiseks- mul on muudki teha, kui end pidvalt RTJ-de ja seadusemuudatustega kursis hoida. OK, foorumit loen küll ja  Äripäeva ka, sest põhimõtteliste muudatustega ja uudistega peab kursis olema. See lihtsalt ei ole minu tassike teed nagu öeldakse. Las jääb targematele.

Et mismõttes ma kaalusin FIEnduselt OÜle minemist? See oli siis, kui ma lõpetasin töösuhte ja hakkasin vaid ise endale palka maksma. Seniks olin Politseiameti palgal. Töösuhte lõpetamine tähendas seda, et ma pidin hakkama ise maksma riigile enda eest sotsiaalmaksu. Muidu oli  nii, et PA poolt makstud sotsmaks kattis täielikult vajaoleva summa ja ma ei maksnud midagi juurde. Pane nüüd tähele- selleks, et FIEna oleks Haigekassa kindlustatus ja kõik need teised soodustused, mida sotsmaksu maksmine pakkuda saab, annan ma riigile igas kvartalis ~278 eurot raha ja ma ei tohi seda kuludesse kanda. Seadus selline (täiesti nõme, ma leian, aga sellisena ei ole see seadus olnud igavesti). See summa on vaid avansiliste maksete summa, korra aastas arvestatakse sotsmaks ka teenitud tulult. Ja see protsent on 33%. Avansilised maksed on riigi kehtestatud ja sõltuvuses miinimumpalgast, aasta 2013 eest ootab mind ees näiteks 1112,4 euro maksmine riigile. Kas teenid tulu või mitte, see summa peab makstud olema (kui ettevõtluse peatad mingiks perioodiks, siis muidugi mitte).

Sotsmaks sotsmaksuks, aga miks ma siis OÜks end ei teinud? Paljudele on jäänud arvamus, et tõesti, rahus saab OÜga toimetada nii, et võtad tulud välja dividendidena ja ei mingit palgamaksmist. Dividendi võtmisel maksab OÜ vaid tulumaksu ja kogu moos. Eks Maksuamet ole neid dividendidena palga maksjaid ka rookinud, aga ega see kusagile kao, seda enam, et paljud kohtukeisid MA lihtsalt kaotab omast lollusest. Kuna ma tõesti olen kohati nõmedalt eetiline inimene, siis ma mõtlesin, et OÜna toimides peaksin ikkagi enesele palka maksma ja no ega siis kuludel suurt vahet tule. Vahe küll see, et OÜst palka makstes maksab tööandja maksud ja need saab kuludeks kanda. Kui ka osatööajaga end tööle võtaksin, siis sotsmaksu tuleb maksta ikkagi vähemalt sama summa, mis FIEna, see tuleb miinimumpalgalt ja seadus kehtestab selle. Võidaksin palga väljamakselt summa sotsmaksu jagu... Ja see summa, mille võidaksin, maksaksin siis raamatupidajale, rohkemgi veel. Ei ole mõtet, ma ütlen. Suurema osa OÜ varast oleks minu puhul moodustanud mitterahaline sissemakse, st mul ei oleks olnud ka tagavaraks palju summasid, millega toimetada. Elan päris palju peost suhu. Sissetulek on vahel hüplik ja tegelikult ma päris palju ikkagi investeerin. FIEl on ettevõtluse rahakott sama, mis tema enda oma. Kui sisse tuleb, siis on hästi ja saab seda raha ka kohe kasutada, pole vaja Maksuametile igal kuul midagi teatada ega deklareerida. Samas, kui põrud, siis sellest sinu väikesest rahakotist ka kõik välja tõmmatakse :-) Aga see ei ole mul plaanis.

Eesti riik tegelikult kogu jõust püüab FIEndust välja suretada. Seadused on tehtud sellised, et kui kohustused on mängus, siis FIE on täie eest väljas, kui aga seadustega lubatud erisused, mis pakuks soodsamaid olukordi, siis  ei peeta teda juriidiliseks isikuks (mida ta seaduse mõttes tegelikult ju ka ei ole). Olavi Kärsna on FIEndusest palju kirjutanud, ka käsiraamatuid ja tema artikleid aeg-ajalt lugedes tekib selline väga nõme tunne, et MIKS ma veel ausalt maksu maksan ja FIEndan üldse? OK, aga mis se riik siis  minu käest saab? Saab avansilise sotsmaksu (õigemini ma saan ise selle eest ju riigilt teenust), tulult võtab ta tulumaksu ja sotsmaksu, kokku põhimõtteliselt poole lõppsummast, kasumist. Minu puhul on hea see, et kuna mul on kaks last, siis ma saan nende pealt juurde ka maksuvaba tulu summat ja lõppkokkuvõttes ma ei nurise midagi. Kätte saan ikkagi rohkem, kui enne palgatööl käies. Eks näis, kaua ma nii töökas olla tahan :-)  Eelmise aasta pealt maksis riik mulle hoopis summasid tagasi. Ma päris täpselt ei saanudki aru, kuidas need sendipealt tekkisid (olin ju maini ka palgatöötaja), eriti sotsmaksu tagastus, aga kui antakse, ikka võtan vastu. Kuna mulle on summad tagastatud, siis ma ei ole pidanud tulumaksu avansilisi makseid tasuma. Need on ka muidu FIE maksukohustused, alates teisest tegevusaastast, oli vist kolmel korral aastas vaja maksta. Aa, muide, ka kohtutäiturid, notarid ja vandetõlgid on riigi poolt maksustatud täpselt samuti kui FIEd, kuigi nende ettevõtlusvormi nimes see kuidagi ei kajastu. Najah,  ma ei saa endale lubada sama tunnihinna küsimist, mis notar... Kahjuks.

Kui nüüd jutt nimest tuli, siis kindlasti algab su suhtlus riigiga enese registreerimisest. Selleks pead valima nime ja tegevusala. Tänapäeval on kõik nii hirmus lihtne- saab asjad aetud üle veebi kodunt lahkumata. Riigilõivud tuleb ka maksta, kuid need ei ole nii ületamatult suured. Ma valisin FIEna alustamise ka sellepärast, et see tundus nii palju lihtsam. Ma ei pidanud kirjutama asutamisotsust, ma ei pidanud kirjutama põhikirja ega raamatupidamiseeskirja enda töö alustamiseks. Need võivad olla, aga ei pea olema FIEl. Bilansiga sama jutt, vaja vist ainult siis, kui mingeid toetusi/laene taotled vms (aga nende saamisel on mõistlik avada erikonto, muidu riik loeb summa automaatselt tuluks ja tahab maksu. Naljakas, kas pole...). Riigilõiv oli odavam ja mingeid sissemakseid põhikapitaliks ei olnud vaja teha. Alustasin nullist ja nulliga. Alati saab oma tegevusega üle minna FIE-vormilt OÜks, vastupidi aga mitte. Loogiline, et palgatöötajana ma otsustasin siis alustada lihtsamal moel. Õigemini, päris alguses oli FIE üldse mu abikaasa, mingil ajal, kui end registreerisin, siis tegime päris suure vara ülevõtmise ühelt FIElt teisele.

Jutt pikk, kui keegi viitsis läbi lugeda, on tore. Kui tekitas mõtteid, siis nagu ikka, teretulemast kommentaariumisse! Kordan aga veelkord, et kirjutasin täpselt ja ainult enda kogemusest, kindlasti ei puudutanud kõiki aspekte, mida võinuks.

Järgmisel korral registreerimisest pikemalt. Peale Äriregistri pead end, kui müüa tahad, veel MTRis registreerima. Ja EMTAK on see, millega pead pead murdma, sealt tuleb su tegevusala registreerimisel. Ja võib-olla tuleb mulle veel midagi olulist, meelde, mis peaks päris alguses kohe tehtud saama. Küsimused teretulnud!


10 comments:

Kosmosemutt said...

Mina olen nüüdseks 10 aastat FIE-tanud, alguses kõrvaltööna ja viimased viis aastat põhitööna ja ma pean ütlema, et aitab mis aitab, ja kui vähegi mahti saan, teeme tütrega kahe peale OÜ ära. Kuna niikuinii kasutan aegajalt palgatööjõudu ja deklareerin palkasid, siis hakkab asi juba laiemaks minema. Ja ilmselt teed ühel hetkel Sinagi.
OÜ plussid:
1)kõigepealt see, et OÜ aruandlus on iga kuu ja tšekihunnikuid riiuli peale ei kogune (kuigi ka siin on võimalud kord aastas deklareerida)- kohustuslik finantsditsipliin on igal juhul hea asi
2)FIE saab panna kuludesse vaid 50% ulatuses väljaminekuid, mis on üle, on raisus
3) FIE maksab avansilist tulumaksu eelmise aasta keskmise pealt, nii, et kui järgmine aasta on tunduvalt kehvem, siis muudkui plekid ja plekid, ja ise nälgid. Hea küll, kolmandal aastal tuleb tasaarveldus, aga vahepeal on väga valus olla.

Miks teha OÜ kamba peale, kasvõi oma pereliikmetega? Iial ei või teada, kui tekib vajadus mõnel riigihankekonkursil osaleda, ja siis tekivad probleemid netokäibega. Kamba peale saab ikka suurema summa kokku.
PS Olavi Kärsna raamatud on tõesti väga head, puust ja punaseks. Keegi teine ei oska nii arusaadavalt seletada. Käisin kunagi tema lühikursusel ka, kui FIEna alustasin.
Jõudu Sulle! Kosmosemutt

miokas said...

Tahtsin veel Sinu lisatud linkidele ühe lisada, äkki ettevõtlust alustades on abiks infoga - https://www.swedbank.ee/business/infoportal?language=EST

Rees said...

Kulla Kosmosemutt, mis sa mõtlesid sellega, et FIE saab panna kuludesse vaid 50% ulatuses väljaminekuid?

Äriga seotult kuludesse kanda saab ikka niipalju kui oled kulutusi teinud. Võib ka nii, et jääd aasta lõikes miinustesse ja seda miinust kannad ka edasi järgmisse aastasse kui vaja.

Kui sa mõtlesid, et telefon ja kommunaalid ja muu selline, mida tarbid ka omaks tarbeks, siis tuleb jah, leida mingi mõistlik ja tõestatav protsent.

Kosmosemutt said...

Ei mõtle seda, mis oma tarbeks, mõtlen ikka seda, et kusagilt on selline punkt mulle vastu vahtinud, ja korduvalt - kas see mitte suisa tuludeklaratsioonui lehel kirjas polnud. Hetkel ei leia seda linki üles. Maksuameti lehel praegu sellist punkti tõepoolest ei näe.
Kommunaale mina üldse kuludesse ei kanna, kuigi töötan nii ametlikult kui tegelikult kodus. Sest muidu, kui on kunagi plaanis korter maha müüa, on kohe tulumaks peal. Telefon ja internet küll lähevad sisse täies ulatuses, telefoniga ma ainult töökõnesid teengi, ja ilma internetita oleks kodune töötegemine võimatu.
Täpsemalt pole uurinud, sest see 50% pole mind üldiselt puudutanud - pole mõtet ju ettevõtlusega tegelda, kui kulud juba nii suured. Aga nii olen aru saanud, et FIE ei saa endale nullseisu tekitada (OÜ ometigi saab). Ega jätta avansilisi maksmata. OÜ võib arveldada nii, et kui haigekassat otseselt vaja pole, võid kõik sotsmaksud maksmata jätta, st palku mitte vormistada, raha väljavõtmiseks on ka muid nippe (näiteks loomingulistel inimestel on litsentsitasud, mis on täiest seaduslik, need maksustatakse ainult tulumaksuga). Haigekassa saab vormistada ka muul moel. Kui FIE saab kusagilt litsentsilepingu alusel tasu, aga võtab selle välja arvega, on kohe sotsmaks peal. Ma saan aru, et riiki peab ka toetama, aga kui arstil käid niikuinii oma raha eest
Lisaks on igasugu piirangud FIE-dele seal, kus rahasid jagatakse (hanked, projekitkonkursid) - sageli on päris karmilt kirjas, et FIE ei kvalifitseeru.
Ühel hetkel hakkab hooti tööd nii palju olema, et ise enam füüsiliselt ära teha ei jaksa, aga võõrastele ka ei anna, ikka omadele, siis hakkadki tasapisi OÜ peale mõtlema.

Kosmosemutt said...

Ma ei ole loomulikult mingi riigimaksude vastane, kuidagi me peame seda riiki ju pidama, et see meil olemas oleks, aga mõnel aastal hakkab paha küll, kui seda rahahunnikut vaatad, mis maksudeks on ära makstud. Ja järgmisel aastal, kui sissetulek niru (seda ei saa ju ette prognoosida), vaatad jälle kurvalt seda rahahunnikut, mis tuleb ei tea kust leida ja avansilisteks ära maksta. Kui laps ei käi lasteaias, ise oled aastaid olnud terve või käid tasulisel hambarstil, jms, siis tahaks vahel mõne maksuraha parem söögi peale kulutada.

Anonymous said...

OÜ saab ka teha kassapõhist raamatupidamist, peab vist lihtsalt MTAt teavitama.
On olemas kassapõhised käibemaksukohustuslased. Lisaks kvartaalsed käibemaksukohustuslased. Nii, et võimalusi on. OÜ tundub igal juhul mõistlikum kui FIE.
Jõudu

Anonymous said...

http://www.maaleht.ee/news/tarbija/seadus/kuidas-maksavad-makse-ou-ja-fie.d?id=65538502
Maalehes Olev Kärsna võrdleb ka lühidalt FIE ja OÜ maksude maksmist.

käsitöökas said...

Hea lugemine, soovin ka ennast FIE-ks registreerida, kuid mind teeb nõutuks tegevusalade "puu"... millise punkti alla sobib ehete valmistamine (mitte väärisehete, see oli seal vist olemas) ja lapitekkide õmblemine? Aitäh, kui oskad aidata!

Anonymous said...

Vabandust, mida see 50% piirang ikkagi tähendab? Ostan näiteks kauba 100 euroga sisse ning müün 110 euroga maha (normaalne äritegevus ju, 10% kasumit), siis kuludesse saan arvata vaid 50 eurot? Nii ei ole ju üldse võimalik majandada.

Rees said...

Ei kinnita seda 50% varianti. Ikka kui on kulud, siis just nii suured kui nad on, kirja ka lähevad

Related Posts with Thumbnails