Thursday, January 17, 2013

Läti kindad Talsi regioonist

Et vahepeal oma katkiseid sõrmi puhata, võtsin kududa ühed kindad ka jämedamate varrastega. Kootud 2mm vardaga.
Sõrmed sain katki õige peenete varrastega, need kindad ei ole hetkel veel ka lõpetatud. Kootud on teise kinda peopesa poolte sõrmedeni, aga praeguseks on nad ootele pandud. Varras 1,25 ei hirmutanud mind sugugi lõplikult ära, isu tekkis hoopis veelgi peenemate järgi ja nüüd olen võtnud plaaniks muretseda enda pehme kudujakäe jaoks 0,7mm vardad.
Neid kindaid tegema inspireeris mind lõng. Mul oli kapis paar kera angoorasegust lõnga ja ei suutnud vastu panna. Natuke karvane, seda on piltidelt ka näha ja imepehme. Mustri valis mees, kellele need kindad nüüd  kuuluvad. Ta ütles, et väga meeldivad just valgel põhjal kindad ja Maruta Grasmane raamatust Latvieša Cimdi leheküljelt 246 leidis just sellised kindad, mis meeldisid, ei pidanud värve muutmagi. Kuna nad ka mulle kenad tundusid, siis võtsin töösse ja oli väga mõnus kudumine. Algul ei olnud ma kindel, kas suurus klapib ja nii alustasin tööd kiirelt ja lihtsalt- jätsin ära esimeste ridade vitsad ja muud keerukad nipid, alustasin ikka häbematult lihtsalt. Nüüd isegi piinlik natuke, oleks ju võinud ikka "võimelda".
Vardad olid suuremad ja silmi vähem, kui muster ette nägi ja nii ma vähendasin servadelt silmuseid viie võrra. Kuna mingi sümmeetriataotlus või tont seda teab mis Monklus ei lase mul kududa kindaid nii, et käe servadel muster ei klapi, siis ma valisin peopessa hoopistükkis teise, kiire ja lihtsa mustri. Ma lihtsalt ei suuda kududa nii, et muster ei jookse ringiratast ümber käe ühtlaselt. Selline lahendus, pihu kudumine lihtsa mustriga, oli ka mu vanaema suur lemmiknipp. Tal olid vist pooled kindad üleni kirjatud, pooled käeseljalt. Enam ei ole, kellelt küsida, et miks nii. Kas põdes ka mustri-Monklust, vat ei tea...
Omanik on rahul, mina olen rahul. Kindad kudusin vasema käes nimetissõrme paranemiseks metallvardast, aga järgmised tulevad pea kuulikindlad. Ei pehmele lõngale, ei pehmele pitsikudujakäele!

5 comments:

Anonymous said...

Kindad on väga ilusad.
Kas Sa plaanid kaugemalt tellida tugevamaid peenikesi vardaid? Kui jah, siis võta palun minuga ühendust marje74@hot.ee. Ma sooviks samuti peenemaid vardaid tellida. Koos tuleb ju odavam ;-)).
Ilusat päeva soovides Marje

Rees said...

Peenemad vardad tellisin ära ja kui olen kätte saanud ning ära proovinud, annan vast tellimiskoha kohta ka infot. Kuna peened vardad võivad olla pehmed nagu makaronid, siis ei julge enne reklaamida, kui kogemus käes. Kui on ikka korralikud, terasest ja kõveraks ei paindu, siis ei hoia kindlasti infot vaid enda teada.

Irka said...

Kindad on kenad. Sul peavad ikka head silmad olema, kui 0,7 vardaid näed. No, mitte et ma ise pime oleks, aga müts maha selle ettevõtmise ees. Mul vist nii palju kannatust ei ole, et nendega kaks ühesugust kinnast valmis kududa. Aga uhked saavad need kindlasti.

Martaberta Kompulsiivkuduja said...

Väga kaunid kindad, mehised sellised!

Helin said...

Imeilusad kindad! :)Ausalt öeldes ei kujuta 0,7 vardaid ettegi...

Related Posts with Thumbnails