Thursday, August 5, 2010

Peened lõngad- nuhtlus või rõõm?

Ma sattusin eile lugema  artiklit peene lõngaga kudumisest. Vanas Designer Knittingus. Väga mõnus äratundmine tekkis! Tegelikult kõik, kes kahtlevad endas- kududa peenest lõngast või mitte- võiksid  otsustada, et kududa. Kasvõi kogemuse saamise mõttes. Ma tahaksin küll julgustada. Sa ei pea ju tunde ja tunde päevas pusima. Paar rida iga päev ja töö edeneb oma peenusest hoolimata!

Pildil on võrdluseks kolm lõnga, millega ma praegu mässan. Õigemini küll kaks lõnga ja võrdluseks tavaline õmblusniit. Midara Roma saabus eilse postiga ning olles hädas selle nädala salliga, alustasin sellest uut. Võrreldes Ogrega on ta ikka toekam ja töö edeneb kiiremini (nagunii oli mul plaanis selle projektiga üks sall teha Smyrna Platinumist ja üks siis Midara Romast, mida tahtsin proovida). Paarikümnesentimeetrise senitehtud jupi panin lihtsalt kõrvale. Vist ei olnud muster see, mis mind innustaks.

Aga mis on siis peene lõnga eelised? Sallide puhul ei ole vist küsimust- mida peenem, seda kaunim. Kes vaidleb vastu? Õhuline Haapsalu sall on kindel pilgupüüdja! Mul on hea meel, et paar haapsallast olen saanud kududa pruutidele. Väga hea valik, kas pole?! Olgu sall siis kasvõi tagavaraks, et kui vaja, saab õlgadele panna.

Aga eeliste juurde tagasi tulles:

*Sul on peenest lõngast kududes alati rohkem mängumaad mudeli kujundamisel. Saad valida mustreid, kus mitu mustrikordust hakkavad omavahel mängima.

*Lõikesse kududes on sul võimalik kahandusi-kasvatusi rohkem rakendada ja need on oluliselt vähem märgatavad.

*Kui oled suur naine või lihtsalt figuurikam, muudavad peenest lõngast kudumid sind alati pigem sihvakamaks, kui lisavad suurust. Võrdle ettekujutuses lühikest bukleelõngast kohevat jakki näiteks pika, tiheda ja siledakoelise kardiganiga ja sa saad aru, millest räägin.

*Kui sa oled vastupidiselt eelmisele näitele pisike ja ülisale, siis töötab tegelikult sama valem. Suurest lõngast puff su seljas muudab sind naljakaks.

*Peenest lõngast kudum on alati kergema kaaluga. Sa ei pea muretsema, et see iseennast oma raskuse all välja venitab. Või venides mustri rikub.

*Peenest lõngast kududes saad sa disainida korralikud ääred. Topelt ärakeeratud serv paksust lõngast rikub kõik.

*Õrnu, elegantseid ja suviseid riideid ei saa ju ometi paksust lõngast teha! Maavillane top... ei, aitäh! ;-))

Selline pisike kokkuvõte loetust omas sõnastuses. Iga punktiga nõus.
Eelmisel aastal tegin ühe kauni pontšo tõeliselt luksuslikust jämedast materjalist. Enne veel hoiatasin tulevast omanikku, et venib välja, tasuks teha väiksemas mõõdus (materjal oli tema valitud). Kurb, aga samas etteennustatav oli see, et paari kuu pärast ta tuligi teatega, et pontšo on põlvini...


Selle nädala sall, nagu ma enne mainisin, on ajahädas. Täna on juba nädala selgroog murtud ja mul pole suurt midagi, millega eputada. Lisaks sellele on kohalik kodukant muutunud põnevaks- käimas on Märjamaa Folk ja Märjamaa päevad ning oleks patt kõik koju kätte toodud hääd üritused mööda lasta.

Kes nüüd tahab, võib mu peene-lõnga-lembusele vastu vaielda. Kes aga suudab kindlate argumentidega mind poodi jämmema lõnga järgi saata, sellele panen välja ekstraauhinna. Sallitäie Ogret, miks ka mitte, minu sõna selle peale! Niisiis, milline on sinu lemmiklõng?

10 comments:

Monika said...

Vastuseks Su küsimusele:
Ma pole kogenud sallikuduja, aga senini on kõige parem olnud kududa Jade Sapphire Lacey Lamb lõnga. See oli puhas nauding! Samas Titan Wool Merinos Extra ei sobinud mulle üldse, kuigi need peaksid ühe "jämedused" olema.

Malle said...

Vaidlema ei hakka, sest peenike lõng meeldib ka mulle rohkem. Ogret proovinud ei ole, ei oska selle kohta miskit head ega halba öelda. Jade Sapphire lõng on ka minu lemmik. Just Lacey Lamb. Peaks ärgitama kedagi seda lõnga ka Eestisse müüki tooma.

Anonymous said...

Milleks vaielda? Igale asjale oma lõng. Aga paar sõna minu ainsast kogemusest - Merinost kudusin pika kampsuni. No sellise suvise mantli. Ja jama oli nii kudumine kui tulemus. Tähendab, kududa oli hea, aga väga raske oli lõike järgi kududa, kuigi proovilapi tegin ikka päris suure. Ükski arvestus ei klappinud, lõpuks said tükid pigem lõikesse pressitud kui kootud. Ja ka seljas on kampsun kole, sest see õhuke kudum toob kõik volüümid veel topelt esile. Ri ole ta mul liibuv ega midagi, lihtsalt kukub see õhuke pitsiline kude niimoodi ludult. Lõpuks harutasin seda kampsi hulga lühemaks, lootes ehk istub kuidagi parem, aga ei. Kokkuvõttes sajatasin kududes ja nüüd seisab mitu kuud kapis, kordagi pole seljas käinud.
Küllap on rättidega teine lugu, aga suuremat kasvu inimesel soovitaks küll enne mõelda, kui midagi endale selga hakkab kuduma.
urri

Muhv said...

Siin tuleks kõigepealt defineerida, mis on kellegi jaoks peenike lõng. Minu jaoks on kahekordne maavillane ka peenike lõng, kuigi Ogrega võrreldes juba igavesti jäme. Minu lemmiklõng, millest seljas kantavaid kudumeid kududa on selline, mida mina koon varrastega 2 kuni 3 (kusjuures 3ga koon juba enda mõistes "paksu" kampsuni :P ). Üle nr 3,5 vardaid minul kasutuses pole, sest nendega kootav lõng on minu jaoks juba liiga jäme ja kudum liiga rohmakas.

Samas kudusin just ühe asja 3,5 vardaga (lõngavöö nõudis nr 4, aga olen lõdva käega kuduja ja kasutan alati peenemaid vardaid) ja no küll oli mõnus, et ese valmis kiiresti (mis oli ka minu eesmärk)! Nii et kui otsid plusse jämedamaks lõngaks, siis see on kindlasti neist üks (aga vbl ainus?).

Mis pitssalli lõngu puudutab, siis Merinos Extra ei meeldi mulle üldse, liiga pehme ja ludu. Ogre on OK. Aga nii kududa kui valmissallina meeldis mulle kõige rohkem 2/24 lõng. Vot umbes selles jämeduses pitsilõngadest tunnen ma meie kaubanduses puudust.

Anonymous said...

olen aastaid tagasi kudunud hulgem puuvillasest niidist linikuid ja väga hea oli kududa, vahepealsetel aastatel olen kudunud nn tavalise lõngaga, nüüd tekkis isu haapsalu salli kududa ja valisin lõngaks Titan Wool Merinos Extra- no mitte ei meeldi mulle see lõng, ei "istu" üldse käes

peaks midagi muud proovima?

Merrukas

Terje said...

Kui mul peaks tulema mõte nn pitsilõngast riietuseset kudda, siis peaks kül võtma vist varda nr null, koma millegagi. Muidu jääb kohutavalt lõdva ja lörts. Proovisin kududa sukka smyrna platinumist, aga piisavalt peenikesi vardaid ei leidnud majapidamisest. No sukk võib muidugi vähe õhulisem olla, aga kampsi või muud sellest nii küll kena ei saa.
Roma on samasugune nagu smyrna, mulle hirmsasti meeldib. Õlasalli võiks muidugi veel natunatukene paksemast teha.

Krentu said...

Minu meelest on jämedatel lõngadel täitsa oma koht olemas. Jällegi - mis on jäme lõng? Minu jaoks alates vardast nr 6 näiteks. Koepind jääb neil efektne, osad mustrid mõjuvad jämedal lõngal palju kaunimalt.
Mina tegin omale kevadel ühe eriti jämedast lõngast kampsuni ja minu meelest ta mind küll koledamaks ei tee:)
Ainuke miinus on see, et kui teha jämedast lõngast kampsun, siis siseruumides võib sellega liialt palav hakata...
Aga kui anda aeglaselt või vähe kuduvale inimesele nr 2 varras ja öelda, et koo nüüd sellest XL kampsun, siis võib tema kudumisisu igaveseks kaduda. Selge on see, et mida rohkem kood, seda peenikesemate lõngade poole vaatad.
Haapsalu sall on muidugi kõige kenam ogre-tüüpi lõngast.

Rees said...

Ehh, Krentu, sina võid ennast kasvõi villa sisse mähkida, ikka näed kena välja. Tegelt ka ;-)

Anonymous said...

Praegu eelistan eestimaist :) Olen kasutanud nii Raasiku kui ka Jõgeva 1x ja üldiselt rahul. Sall ei jää nii udupeen, et kardad kasutada... Olen kudunud ka Ogre 2/32. Hea! Tahaks proovida 2/24.
Helikene

Anonymous said...

Ma olen kudunud moned sallid kashmiirist 100 g/1200 m) ja olen ylimegarahul, kududa kerge, long yhtlane ja venitada hea ning vormis pysinud siiani hästi. Kaunis boolero tuli Alvita Irisest, mis veidi jämedam ja mul suurt ei veninud. Praegu koon imepehmest Alvita villa-siidisegusest longast peleriini. Longaga olen väga rahul. Ostsin selle Klaipedast Alvita poest. Te ei taha teada, kui palju erinevaid longu seal oli... Rees, kas tahad kashmiirist salli kududa?
rosmariin

Related Posts with Thumbnails