Friday, August 20, 2010

Haapsalu salli ülesloomisest

Eelmise posti viimane küsimus ärgitas mind netist otsima materjale Haapsalu salli ülesloomise kohta. Kuigi mõne päeva eest sattusin ma pildiga skeemile, siis nagu tavaliselt ei suutnud ma meenutada ega leida seda taas üles, kui vaja. Youtube´is ma täpset õpetust ka ei avastanud, ehk ei otsinud ka piisavalt. Praegu on ajaga pisut kitsas ja niisama tuulata pole mahti. Ma lõpetan nimelt oma viimast salli, tegelikult olen alles poole peal.

Kes täpselt kursis pole, siis selle nädalaga saab lõpule mu isiklik enda proovilepanek- kudumiseksperiment "Sall nädalas". Üheksa nädalat on möödunud ruttu. Kolm neist viibisin puhkusel, ülejäänud on kõik töise elu kõrvalt võetud aeg. Ühe nädala st ühe salli jätsin vahele pere kurva sündmuse tõttu, mis võttis kogu mu aja ja tahte.

Tänaseks on valminud seitse ja 2X pool salli. Esmaspäevaks loodan siiski lõpetada ka kaheksanda. Kaks salli kudusin pisut jämedamast peenest lõngast, need sõrmusest läbi ei mahuks. Aga peened on nad ikkagi. Kaks salli on ka juba uue omaniku leidnud, üks rändas välismaale pruuti katma ja teine kolleegi hea maitsega abikaasale. Rohkem kokkuvõtteks täna ei kosta, räägin hoopis siis, kui kõik sallid valmis saanud.

Aga tulles tagasi selle küsimuse juurde, kuidas luua üles Haapsalu salli, siis lühidalt öeldes, põhiline, et loo lõdvalt, võta appi kasvõi suurema numbriga vardad. See on vajalik, et hiljem valminud salli venitades ei avastaks- ups! pitsiosa venib palju, aga loodud ja samuti ka mahakootud serv jäävad kiskuma ja rikuvad kõik. See oleks kurb, eksole!


Pildid: Knitty.com lehelt
Loo silmus, mis kokku jookseb, aseta see vasakus käes olevale vardale ja jooksuta silmus peaaegu kokku. Parema käe varda ots pista silmusest läbi, hoides vasaku käe pöidlaga silmust paigal, vardad on asendis, nagu sa kooksid. Haara parema vardaga lõng ja tõmba silmusest läbi uueks silmuseks. Tee seda hästi lõdvalt. Saadud silmus paremal vardal libista vasakule vardale teise kõrvale, kuid ära parema käe varrast sellest veel välja tõmba. Haara hoopis uus silmus ja tõsta see uuesti vasemale vardale. Põhiline on moodustada silmused lõtvade ja endam-vähem ühesuurustena, samal ajal vasaku käe pöidlaga neid kenasti kontrolli all hoides.

Kui sa nüüd pilti vaatad, siis siin on kenasti silmused reas, sinu omad peaksid olema palju suuremad ja "õhku täis", hea, kui lood nad vähemalt  kolm korda suuruselt enamad, kui tavaliselt kood.

Loodan, et loomise kohta suutsin natuke selgust tuua. Võte ise on imelihtne, kui ära proovida. 

Küsimus, et milline on õige nupp tuli vist Vardamoori kommentaarist. Mida ta selle all täpselt silmas pidas, oskab vaid ta ise kosta. Äkki oled sa nii kena ja räägid kommentaarides ...  Aga kõigile kehtlejatele soovitan ma kindlasti leida võimalus visata pilk Haapsalu salli raamatusse. Kõige paremad ja täpsemad õpetused loomiseks, mahakudumiseks ja muudeks tähelepanu nõudvateks kohtadeks leiab sealt väga lihtsalt ja hästi lahtiseletatutena. Kuna raamat ei ole läbi müüdud, siis ei ole ka volitusi säälset materjali koopiatena avaldada, muidu oleks lihtne ja lahe (kirjutasin, küsisin, ausalt).

Kohtume ülehomme Haapsalus!

3 comments:

Terje said...

Mina pidasin seda silmas, et nuppu saab kududa mitmel erineval moel, Linda Elgas näitas mulle kolme, Hilja Aavik vist 7 ja ükski neist ei ole iseenesest ju vale, aga haapsalus vist kootakse ainult ühte moodi, noh nii nagu sinu ilusatel piltidel näha ja raamatusse kirja pandud on

Annika said...

Aitähh jagamast!

Anonymous said...

Aitähhh õpetuse eest!

Related Posts with Thumbnails