Friday, November 6, 2015

Ma ei karda enam kangastelgesid...

Pealkiri on ehk pisut liiga optimistlik. Kardan ikka, natuke. Tänu koolile olen saanud pisut maitsta telgedel kudujate rõõme ja muresid (viimased, olgem ausad, jäid rohkem meelde). Suurte rõõmudeni ma vist ei jõuagi, sest kuna telgi endal pole ja ma olen ikka kindel, et telgedel kudumises ei ole kohe mitte midagi peent ega glamuurset, siis jäägu need esimesed tööd praegu viimasteks (ütleb siidikäpp pitsikuduja). Kunagi ära ütle "iial!", seda tarkust ma olen muidugi elu jooksul pidanud tunnistama ja seepärast ka selline pisut kahtlev steitment.

Olustvere koolis ei pääse ühestki ülesandest mööda nihverdades. Ja oleks häbi ka seda teha. Inna Raud on õpetajana suurepärane, aga mina vajasin veel eraldi tuge, küünarnukist toetamist ja teadmiste kõvasse pähe kolkimist. Hää koolikaaslane Ulvi oli selles abiks ja tänan teda!
Foto: Ulvi Kalmet

Töö nr üks, kus oli vaja lisaks mõistusele ka ohtralt jõudu, oli kaltsuvaip. Kavandiga  ja täpsete mõõtudega. Käsitsi värvitud pensionil voodilinadest käristatud suurte kudumismaterjalipallidega. Puruks sõrmedega liigeste kohalt. Valutavate randmetega, Käsitsi õmmeldud vaibaotsakantidega pluss kerge huumoriga kirumisvine selle kõige kohal. Kui kududes oli mul veel pats peas, siis esitlemise ajaks olin muutunud siilikaks. Ei, ei kudunud nii kole kaua! Kahe pooliku päevaga sai isegi tehtud.

Kuna koju tuues väike Mette kohe sellele vaibale end külili viskas, siis ei saa paha vaip olla. Ja tagantjärele mõeldes oli töö ikka päris tore küll. Ja natuke uhke olen ka, et sain hakkama!
Foto: Kätrin Hanshmidt, Olustvere
 Pildil on näha kavand, mis esitlemisel sai vaibale pandud. Teadjam silm leiab vaibalt ka vead üles. Käsitsi õmmeldud kandid, kui kogu vaev ja vile oli lõpusirgel, olid tegelikult eriti armsad teha...
Ülesanne nr kaks oli sootuks teiselaadiline. Kuigi me enne vaipa ja enne salli tegime ka erinevatel telgedel erinevaid tööproove, siis salli kudumine oli midagi isegi pisut ootamatult vastupidist vaiba kudumisele. Kududa tuli õrnalt ja tundega. Väga õrnalt ja väga tundega! Ja tulemus meeldib mulle päris hästi. Jälle kord tänan Ulvit, kelle kangakudumistoas ja utsitamisel sai sall tehtud!
 Selle salli kudumine oli lausa pereüritus. Abikaasa Priit ja väike Mette olid linnas kudumistoas kaasas ja ainsa tulikuuma suvepäeva sisse pidid selle töö tunnid ära mahtuma. Sulasime, ja kuidas veel!! Ajapuudus on olnud aasta jooksul pidev kaaslane ja õpetanud teinekord end kokku võtma ka maksimaalsel määral. Õnneks oli ka mu kampaania mõistev.
Tööde esitlemine koolis on alati omaette tore sündmus. Algul oled natuke ebakindel, et milline see tagasiside võiks ka tulla, hiljem (tavaliselt) siiralt rõõmus. Isegi kui töö ei ole alati täieliselt õnnestunud, arutame me läbi ka mitte nii hästi välja tulnud kohad ja see ongi õpetlik. No vaadake, Ulvi, mina ja Lenne- me oleme ikka päris rahulolevate nägudega, eksole. Kootud sai sama lõim, aga erinevate värvidega. Mõte üks, salle kolm :-)
Foto: Kätrin Hanschmidt

4 comments:

KK said...

Oh mis neist ikka karta :) Kangasteljemaailm on nii põnev!!!

See jõumoment tuli kohe meelde, mul oli pekk ikka nii haige pärast esimest kudumispäeva! Kudusin maatelgedel, istusin puupingil.
Aga igatsen juba suve, et tagasi minna. Kodus ei ole kahjuks kohta, kuhu võiks oma teljed üles panna. Mulle õudselt meeldis esimene kogemus ja no vigu tegin ka ikka. Aga ikka ootan :)

KK said...

Tüüpiline mina, pea laiali otsas. Unustasin kiita! Väga ilusates toonides vaip on see esimene. Mulle õudselt meeldib.
Tubli oled, linadega on raske head pinda ja sirget serva hoida. Proovi võimalusel ka paksema trikotaaźiga, imeline tunne ja nii mõnus pind tuleb. Tiba lihtsam ka kinni lüüa.

Rees said...

Nii ilus, tänan heade sõnade eest! Meil enne kudumist oi üsna korralik teooriaosa ka ja siis tundus, et minule on see mission impossible ajast lõpuni aru saada. Polnud umbes 20 aastat ka kontrolltööd kahte saanud- nüüd sain. Seda enam sundis see end kokku võtma. Trikotaaži proovin kunagi kindlasti ära. Ja kui juhtun veel kuduma, siis suur sall või sõba endale võiks ka hea mõte olla.

Heli said...

:)kena-kena

Related Posts with Thumbnails