Wednesday, December 9, 2015

Varased jõulukingid

 Jõulude varane saabumine jõudis mulle kohale ja oli loogiline kui enne Mardilaata ilmus Mulgi rahvarõivaste raamat. Ei pidanud ma pikalt piinlema, vaid tegin enesele ise kalli jõulukingi. Otsekohe ja silma pilgutamata. Kui see raamat oleks enne jaanipäeva ilmunud, siis tõenäolikult oleksin selle nimetanud hiliseks jõulukingiks ja ikka ostnud.

Tundub, et kui Meite Muhu Mustreid ostes oli veel mingi mõõdutunne ja südametunnistus säilinud, siis tänaseks on viimasedki riismed sellest lahkunud. Näidake mulle väärt käsitööraamatut ja minuga on korras. Enne raamatu ilmumist oli meil Olustvere koolikaaslastega just väga lahe pärastlõuna Viljandi muuseumis, kus saime vanasid mulgi rätikute peamaale vaadelda ja imetleda. Imetlusväärne aeg ja vaev, mida naised käsitöösse panid!!  Võimalik, et selle raamatu järgi tekitasid isu vihjed ja jutukatked, mida koolis kuulsin. Võimalik, et nii suur, massiivne ja heade piltidega köide oli lihtsalt kõvaks plussiks. Mulle kohe meeldivad suured asjad!

Mulgi punased mustrid on mind enne ka hullutanud. Paari aasta eest kui Käsitööga Tööle 2 koolitusel käisin, olime me päevakese Heimtali muuseumis. Seal sain ma erilise elamuse muidugi peenetest heegel- ja muudest pitsidest, aga eriti jäi meeltesse kripeldama mulgimaiste pearäti maalikirjade tikkimise tihedus, särav punane värv ja kaunid tahulised helmed. Tundus, et punaseid kirju tehes ei olnud neil naistel kiiret. Tänapäevasest käsitööst on teinekord kiire-kiire välja paista. Tuleb tunnistada, et eks ole ka ise neid kiiremat sorti "projekte" tehtud. Aga kokkupuutumine nende peakatetega kõigutas mind tõsiselt.
tarvastu tanu lühikese sabaga, VM VM 1173 E 284, Viljandi Muuseum, http://muis.ee/museaalview/927321
Minule ei andnud need punased kirjad seejärel üldse rahu! Eesti Tikandi raamatust sirvisin mustrilehti ja Muis.ee lehel käisin vaatamas ja nii ta läks, et ühe Paistu kirja pidin mina kohe pitsisse pandud saama! Nüüd värskelt, kahe Tartu koolituse järel, kui selle salli mustrit küsiti tundub, et sallimustrisse panek on hästi välja tulnud küll. Kui meeldib, ei saa kehv olla. Ma astusin selle salliga Olustvere kooli sisse ja Gildipäevadel käis ta minuga Pärnu õhku nuusutamas ja paaril korral on ka nö selga pandud. Pildile jäi ta ühe kohaliku fotokoolituse käigus, seega antagu andeks, et ei ole mitte paraadfoto.
Kuna Olustveres teeme ja proovime me kõiki olulisemaid tehnikaid, siis otse loomulikult Mulgi pealinikute maalide tikkimise proov ei saa tegemata jääda! Kes kooli käsitööletti külastanud, olgu siis Mardilaadal või kooli käsitöömajas, siis Mulgi tanumaaliga ehete hulk ja mitmekesisus on täiesti head ja olemas. Nüüd sain teada ka, miks. Üheks kooliülesandeks on meil kavandada ehete komplekt või ehted seda peent tikkimistehnikat kasutades ning teiseks ülesandeks on see kavand ka ellu viia. Minule teeb see ülesanne küll vaid suurt rõõmu. Seni olen ma jõudnud esimese nõelaharjutuseni ja mõtteni mida ning kuidas teha. Kavandamine on mu üks nõrgemaid külgi, aga püüdlikkus see-eest arvestatav :-)
Minu esimene tööproov Mulgi tanumaali ainelisele tikandile
Kavand käevõru ja sõrmuse tikkimiseks
Et Mulgi Rahvarõivaste raamatus on palju ihaldatud ja tehtud ja isegi üle ekspluateeritud arhailist tikandit ja ka seda oleme koolis tööproovidena teinud, siis kunagi tahan ma ka neid proove blogis näidata. Selleks korraks pöördun tagasi oma varase jõulukingi manu ja püüan kiirelt jälle tõbise tite kõrval koolitöid teha. Ja minugipoolest võib see Jõul ka tulla kui tahab...
tarvastu tanu lühikese sabaga, VM VM 326 E 3, Viljandi Muuseum, http://muis.ee/museaalview/920978

4 comments:

KK said...

Puhas ilu!
Mina ei raatsinud osta, koi tuli peale :P Mul ei ole otsest seost ka Mulgimaaga, kohe mitte kuskilt otsast. Puhas põhjaeestlane mitmendat põlve.
Samas Muhuga ju ka polnud, va see, et me ikka vanaisa juurde Kuressaarde sõites sealtkandist kalosse ostsime :) Aga Muhu raamat mul riiulis troonib, nii et ma pean veel selle mulgiasjanduse üle koiga aru pidama.

Rees said...

Mul tuli Mannineni uue ilmumisega koi peale ja nüüd on tuline kahju... Aga mulgiteema on mulle kuidagi nagu armas, nagu kirss tordil. Seda enam, et mehe juured sealtkandist. Isegi kui poleks, need tanumaalid mõjuksid ikka lummavalt.

Ivika said...

Mul on siiralt ja südamest hea meel, et ma mõned aastad tagasi Sinu blogisse uppusin ja nakkuse sain. Need seosed, mis Sina suudad erinevates tehnikates olevatest mustritest pitsi üle tuua, on lihtsalt võrratud. Rõõmukiri, nüüd see Paistu kiri(ma tean, neid on veel...)- need on mustrid, mida sõrmed kohe kibelevad kuduma. Ja eriti motiveeriv on muidugi see, kui oled saanud neid eelnevalt ka sallina juba näha. Oh, suudaks vaid ilma magamata kuidagi elada...või kui oleks ööpäevas 24h asemel neid 48...
Mul läheb alati tuju heaks ja tekib meeletu energiapuhang kui Sinu blogi lehitsen - aitäh!

Heli said...

Koi tuli peale:))) Hea, et lahti said ja rõõmu Sulle!

Related Posts with Thumbnails